[...] serwatkowe jest szkodliwe dla nerek”? Czy to prawda, że stosowanie większych dawek protein nie ma sensu? Co lepsze: 20 czy 40 g białka w porcji? Czy lepiej podawać proteiny regularnie, czy skumulować w mniejszej liczbie posiłków? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Kiedy podawać białko? Jaka jest granica maksymalizowania [...]
[...] to w końcu jest? Co jest faktem, a co mitem? Według badań sterydy anaboliczno-androgenne mogą mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, jednak często badania dotyczą osób w podeszłym wieku. Cierpią one na wyniszczenie masy mięśniowej, są oblane tkanką tłuszczową. Zdrowy, młody sportowiec nosi 6-12% tkanki tłuszczowej, kobiety 18-20% tkanki [...]
[...] problematyki, warto przestrzegać kilku żelaznych zasad. Ma to szczególne znaczenie w dobie Facebooka, Instagrama oraz popularnych blogów. Zasada 6: „Trzymaj się podstaw” Wiem, iż siłownie są pełne maszyn, ale ich używanie może mieć określoną cenę. Powoli rośnie nam pokolenie ludzi, którzy nie są w stanie kilka razy podciągnąć się na [...]
[...] ciała dziennie, gdyż rzekomo przy stosowaniu sterydów anaboliczno-androgennych to nadmiarowe białko zostanie spożytkowane. Przykro mi, ale badania naukowe nie potwierdzają podobnej tezy. Z taką ilością protein w diecie wiąże się cała masa problemów dla sportowca. A jak to jest u kulturystów? Również podawanie im więcej niż 3 g protein na kg [...]
[...] raka piersi i zmarła w wieku 39 lat oraz z jedyną siostrą zdiagnozowaną w wieku 22 lat z rakiem jelita grubego czwartego stopnia, która zmarła pół roku po diagnozie. Wszyscy poddali się konwencjonalnemu leczeniu – operacje, chemioterapia, radioterapia. Wszyscy zmarli”. Obciążenie genetyczne (np. mutacje w określonych genach) sprawia, iż niewiele [...]
[...] np. arginina. Jest klasyfikowana, jako częściowo niezbędna w pożywieniu. Wg klasyfikacji Rose WC z 1957 r., jako aminokwasy, które nie są niezbędne w pożywieniu, występują podobne związki, jak w “Biochemii Harpera” (wydanie VI)! ... Minął wiek, nauka dokonała niesłychanego postępu i okazało się, że zwierzęta potrzebują aminokwasów, [...]
[...] w diecie, ilość i rodzaj dodatkowych treningów (np. nadmiar aerobów może zniweczyć przyrosty siły i masy mięśniowej). W badaniu Rogersona S. i wsp. sprawdzano: czy podawanie 3.5 mg / kg masy ciała testosteronu 1 x na tydzień może zwiększyć siłę mięśniową i polepszyć wyniki sprintu w ciągu 3-6 tygodni, czy da się wykryć stosowanie [...]
[...] książek. To na pewno mogę napisać z przekonaniem. We wcześniejszych opracowaniach przytaczałem, jak w Internecie przedstawia się witaminę C: Tutaj Oczywiście internet (podobnie, jak papier) przyjmie wszystko. Można napisać, iż raka leczy witamina C, soda oczyszczona lub tajemnicze zioła. Tylko nauka nie działa w ten sposób. Proces [...]
[...] na uszkodzeniu skóry i aplikowaniu na nią wydzieliny (trucizny) z żaby Phyllomedusa bicolor (chwytnicy zwinnej). Niestety w Polsce istnieje dobre środowisko do promowania podobnych, nieracjonalnych, a często szkodliwych dla zdrowia rytuałów. Dlaczego? Gdyż większość ludzi nie ma pojęcia o tym, jak działa organizm i na czym polega oddziaływanie [...]
[...] Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy sushi można spotkać w sklepach, gotowe do spożycia. Czym kierować się podczas zakupu? Czy warto jeść sushi? Co producenci dodają do tego wykwintnego specjału? Sushi – czym jest i jak się to jada? Większość sushi robi się z surowych ryb i [...]
[...] wodę jest znakomitym sposobem na regenerację po treningu siłowym, iż wzmacnia odporność, hartuje, przedłuża życie itd. Tymczasem badania naukowe wcale nie wskazują na to, iż podobna kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka badań naukowych, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało reaguje na zimną wodę. A co z morsowaniem? [...]
[...] protein w diecie, która sięga około 1g na 1kg masy ciała. Jak widzisz, że Twoje starania nie przynoszą rezultatów, a przeliczone białka w diecie sięgają tego typu wartości, podbij udział białek w menu do około 1.8g na 1kg masy ciała, a poczujesz różnicę. Pamiętaj, że wzrost masy ciała będzie generował większe zapotrzebowanie również na białko. [...]
[...] częściowo mają rację. Dlaczego? Bo to efekt psychologiczny, który ma pośredni wpływ na fizjologię. Dlatego często w badaniach naukowych wykorzystuje się efekt placebo, podając w znikomej dawce glukozę, cukier stołowy (sacharozę) czy maltodekstrynę. Tak samo współczesna pseudonauka, szarlataneria, wykorzystująca homeopatię, bazuje na efekcie [...]
[...] innych leków; niektórzy narkotyki, alkohol itd.) Wg dr n. med. Macieja Domańskiego oraz prof. dr hab. med. Kazimierz Ciechanowskiego (a także wg klasyfikacji Mutschlera), pod względem ogólnego potencjału diuretyki pętlowe uznaje się za najsilniejsze (w tym pod kątem natriuretycznym), tiazydy mieszczą się w środku skali, najsłabsze są diuretyki [...]
[...] wodę jest znakomitym sposobem na regenerację po treningu siłowym, iż wzmacnia odporność, hartuje, przedłuża życie itd. Tymczasem badania naukowe wcale nie wskazują na to, iż podobna kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka eksperymentów, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało reaguje na zimną wodę. Wyniki Siła uda, chęć oraz [...]
[...] eksploatujących ciało dyscyplin, dlatego odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają tu niebagatelną rolę. Dodatkowo osoby, którym zależy na optymalizacji treningu, np. pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej, nie mogą polegać na losowym dobieraniu związków - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko Odżywka potreningowa: [...]
[...] przez pojęcie aminokwasy niezbędne (EAA). Informacje dotyczące białka jaja wziąłem z książki H. Ciborowska, A. Rudnicka „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. Są to podsumowane aminokwasy egzogenne (suma to ~50 g w 100 g białka, czyli 12,4 g aminokwasów egzogennych w 25 g białka). Według innych źródeł jajka mogą dostarczać nawet 16,5 g [...]
[...] 3 ciasteczka owsiane (3,7 kcal/g produktu) Obserwacje kontynuowano przez 10 tygodni. Zawartość błonnika wynosiła ok. 6 g. W grupie jedzącej jabłka i gruszki spadła całkowita podaż energii (25.05 kcal dziennie w grupie jabłek i 19.66 kcal dziennie w grupie gruszek). Panie jedzące ciastka zwiększyły dzienną podaż energii (w sposób niewielki, ale [...]
[...] prozapalnych itd. Ciężki trening lub udział w zawodach wiążą się z powtarzanymi skurczami o charakterze ekscentrycznym, narażeniu na wstrząsy (szczególnie w bieganiu, podnoszeniu ciężarów, skoku w dal, skoku wzwyż) oraz wystąpieniem uszkodzeń tkanki mięśniowej (zakłóceniem struktur białek i/lub tkanki łącznej). Dodatkowo pojawia się stan [...]
[...] Preparaty zawierające cynk i magnez należą do najpopularniejszych, jeśli chodzi o dbanie o testosteron poprzez stan odżywienia. Oba hormony uczestniczą w regulacji gospodarki hormonalnej, natomiast cynk wyróżnia wpływ na odporność i skórę, a magnez na relaksację i kości. Opracował dla SFD: Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk Źródła: [...]